Šta su proteze za zube i njihova primena?

Proteze za zube se primenjuju kod problema nastalih zbog nedostatka zuba i na taj način se rešavaju i estetski problemi i funkcionalni (žvakanje, propadanje preostalih zuba).

Vrste proteza za zube

Zubne proteze mogu biti:

  • Totalne proteze (izrađuju se od akrilata)
  • Parcijalne proteze (izrađuju se od akrilata)
  • Skeletirane vizil proteze
  • Fiksne proteze
  • Mobilne proteze za ispravljanje zuba

Totalne proteze se izrađuju kada pacijent nema nijedan zub u vilici. Postavlja se preko sluzokože i vilične kosti, izrađuju se od akrilata i nakon njihove izrade potreban je period adaptacije. Veoma je važno održavanje higijene kada su u pitanju totalne proteze. Savetuje se njihovo pranje posle svakog obroka.

Parcijalne proteze su slične izgledom kao i totalne s tim što sadrže samo zube koji nedostaju. Ove proteze se vezuju za preostale zube posebnim livenim kukicama i na taj način se sprečava ispadanje proteze. Međutim, ovo baš i nije najbolje estetsko rešenje jer su livene kukice vidljive u ustima.

Skeletirane vizil proteze važe za najbolje proteze. Njihovu bazu čini metalni skelet koji im daje čvrstinu i one mogu koristiti livene kukice ili atečmene kao retencione elemente. 

Skeletirana proteza sa livenim kukicama se koristi kada treba nadoknaditi nekoliko zuba. Umesto velike ploče koja je nalik totalnoj protezi pravi se tkz. „skelet“ od metala – obuhvata samo onoliko mekih tkiva koliko je neophodno. Livene kukice se zakače za zube i ne mogu da spadnu. Ali i pored livenih kukica ova proteza je manja pa se pacijenti mnogo brže naviknu na nju.

Atečmeni su vezni elementi i sasto