Šta je protetika i šta obuhvata?

Protetika u stomatologiji se bavi zamenom izgubljenih, oštećenih ili nedostajućih zuba ili delova zuba. Cilj protetike je vraćanje funkcije zuba i omogućavanje pacijentima da imaju lep osmeh.

Postoje različite vrste protetskih nadoknada ali pre nego što pacijent pređe na protetsku terapiju treba da prođe kroz detaljan pregled kako bi se utvrdilo koje rešenje odgovara njegovim potrebama. Protetski tretman zahteva pažljivo planiranje, uzimajući u obzir estetske i funkcionalne zahteve pacijenta.

Protetski tretmani obuhvataju izradu krunica, mostova, delimičnih i totalnih proteza, kao i nadoknađivanjem zuba- implantatima.

  • Krunice su tanke kapice koje se postavljaju preko postojećeg zuba kako bi se obnovila funkcija i izgled zuba.
  • Mostovi se koriste za zamenu jednog ili više izgubljenih zuba
  • Proteze su mobilne zamene kojima se zamenjuje nekoliko zuba ili ceo zubni luk.
  • Implantati predstavlja zamenu za koren izgubljenog zuba i oni se ugrađuju u vilicu kako bi zamenili izgubljeni zub. Restauracija zubnih implantata uključuje postavljanje implantata u vilicu i postavljanje krune na vrh implantata kako bi se obnovila funkcija i izgled zuba.

Protetika je važna za pacijente koji su izgubili zube iz različitih razloga, kao što su traume, parodontalna bolest ili karijes. Nadoknada koju obezbeđuje protetika može poboljšati sposobnost pacijenta da govori i žvaće hranu, poboljša estetiku osmeha i spreči dalje oštećenje zuba i okolnih tkiva.

Za najbolje rezultate, pacijenti bi trebalo da redovno posećuju stomatologa kako bi redovnim kontrolama njihove krunice, mostovi, implanti kao I proteze bile čiste i zdrave.

FAQ