Šta je endodoncija ili lečenje kanala korena zuba?

Lečenje kanala korena zuba je neophodno kada se pulpa zuba inficira ili upali. Ovo može biti uzrokovano dubokim karijesom, pukotinom u zubu ili traumom zuba. Simptomi inficirane ili upaljene pulpe uključuju jak bol u zubima, osetljivost na vruće ili hladne temperature i otečenu ili osetljivu vilicu. Postupak koji se koristi za spasavanje oštećenog ili inficiranog zuba uklanjanjem inficirane pulpe i zamenom materijalom za punjenje se naziva endodoncija.

Šta se nalazi unutar zuba?

Unutar zuba je meko tkivo koje se zove pulpa. Pulpa sadži nerve, krvne sudove i vezivno tkivo. Ukoliko se pulpa zuba zbog infekcije mora izvaditi, zub može da preživi bez pulpe pošto nastavlja da se hrani preko mekog tkiva koje okružuje njegov koren.

Koji su uzroci nastanka oboljenja živca?

Uzroci nastanka zapaljenja i oboljenja živca mogu biti:

  • Ponavljani tretmani na zubu
  • Polomljeni delovi zuba
  • Duboka karijesna lezija

Postupak lečenja kanala korena zuba

Tokom tretmana kanala korena, stomatolog će utrnuti područje oko zahvaćenog zuba i napraviti mali otvor na vrhu zuba kako bi pristupio komori pulpe. Zatim će posebnim instrumentima ukloniti inficiranu ili upaljenu pulpu, a zatim očistiti i oblikovati kanale unutar zuba. Kada se kanali očiste, oni će biti ispunjeni materijalom sličnim gumi i zapečaćeni materijalom za punjenje. U većini slučajeva, krunica će biti postavljena preko tretiranog zuba kako bi se zaštitio i vratio u normalnu funkciju.