Bezmetalne Krunice

Bezmetalne Krunice

Bezmetalne Krunice

Bezmetalne Krunice

Bezmetalne Krunice2023-04-20T06:48:32+00:00

Šta je zubna krunica i kada se koristi?

Zubna krunica je protetska nadoknada koja imitira oblik, boju i veličinu zuba. Njena svrha je da se povrati izgubljena funkcija zuba, da se svaki zub vrati u perfektno stanje a u kombinaciji sa implantima moguća je i rehabilitacija za pacijente koji su potpuno bezubi. Dakle, ugradnja zubnih krunica se koristi kao trajno rešenje u slučaju velikih plombi, karijesa, kod preloma krune zuba kao i kod izrazitih nepravilnosti zuba, na mestima gde vam nedostaju zubi ili kod pacijenata koji su potpuno bezubi.

Zubna krunica se kombinuje i sa fasetama i sa mostovima, zavisno od potreba pacijenta. Zato je veoma važno da doktor i pacijent zajedno odluče šta je najbolje za pacijenta i tek tada se pristupa radu.

Vrste zubnih krunica 

Zubne krunice koje se koriste u savremenoj stomatologiji mogu biti keramičke i metalokeramičke. Keramičke krunice su izrađene samo od keramičkih materijala velike čvrstoće a to je cirkonijum-dioksid (ZrO2).

Metalokeramičke krunice se izrađuju od metala – hrom, molibden i paladijum. Metal je jeftiniji, jak i lako se spaja sa keramikom. 

Međutim prednost imaju keramičke bezmetalne cirkonijumske krunice zbog potpunog odsustva alergijskih reakcija a imaju i prednost prilikom izbora boje jer se cirkonijum boji u bilo koju željenu boju.

Proces izrade zubnih krunica

Krunice se mogu izrađivati ručno u laboratoriji ili u CEREC mašini. Prednost je izrada krunice u CEREC mašinama jer se krunica kreira na osnovu 3D skeniranja i tako dobijamo maksimalnu preciznost.

Postupak ugradnje zubnih krunica podrazumeva brušenje zuba i uzimanje otiska. Zubna izrada krunica može potrajati 7 do 10 dana i za to vreme pacijent nosi privremene akrilatne zube što mu omogućava normalne svakodnevne aktivnosti. 

Izrada krunica u CEREC mašini omogućava da se sve završi u jednom danu. 

Krunice se trajno fiksiraju na zubne nosače, ne skidaju se i omogućavaju normalno funkcionisanje žvakanja i govora.

Trajnost zubnih krunica

Trajnost zubnih krunica zavisi od mnogo faktora kao što je iskustvo i spretnost stomatologa, adekvatno zbrušeni zubi, oralna higijena, kvalitet materijala. 

Kod nedostatka velikog broja zuba ili lošeg stanja postojećih, predlažu se razne vrste proteza.

FAQ

Hajde da odgovorimo na najčešća vaša pitanja.

Šta se dešava ukoliko zub ispod krunice zaboli?2022-11-22T09:16:32+00:00

Ukoliko dođe do problema da Vas zaboli zub ispod krunice, u tom slučaju Vam zub lečimo kroz krunicu ili hirurškim putem.

Koliko dugo mogu da traju krunice?2022-11-22T09:16:01+00:00

Uz pravilno održavanje higijene zuba, krunice mogu trajati i preko 20 godina.

Da li sam ja kandidat za krunice?2022-11-22T09:15:30+00:00

Ako imate zdrave zube ali niste zadovoljni njihovom bojom, izgledom ili je neki od njih nepravilan ili okrnjen, Vi ste kandidat za ovu vrstu terapije.

Zašto su bezmetalne krunice bolje od metalokeramičkih krunica?2022-11-22T09:14:57+00:00

Kod metalokeramičkih krunica osnova je legura metala na koju se nanosi keramička obloga da bi se metal sakrio iz estetkih razloga. Usled starenja i drugih fizioloških promena postoji mogućnost da se pojavi sivi tragi postane vidljiv na kontaktu krunice i tela zuba.

To se kod bezmetalne krunice ne može desiti jer je i unutrašnjost krunice od keramičkih materijala u boji zuba.

Ne propuste promocije i savete.
Budite prvi da saznate.