Dečija stomatologija

Dečija stomatologija

Dečija stomatologija

Dečija stomatologija

Dečija stomatologija2023-04-20T06:39:25+00:00

Šta podrazumeva dečija stomatologija i zašto je važna?

Dečija stomatologija je grana stomatologije koja se bavi očuvanjem zdravlja mlečnih zuba a to je veoma bitno za kasnije dobro zdravlje stalnih zuba. Dečiji stomatolozi se specijalizuju u lečenju i prevenciji bolesti desni i zuba kod dece različitih uzrasta, uključujući i novorođenčad. 

Mlečni zubi su veoma važni za zdravlje i pravilan razvoj deteta. Šta to znači? Oboleli mlečni zubi mogu ugroziti razvoj stalnih zuba a takođe bez zdravih zuba nema ni pravilnog razvoja vilice, govora, žvakanja…

U stomatološkoj ordinaciji “Philia Dental” vršimo sledeće usluge iz oblasti dečije stomatologije:

 • Preventivni pregledi kod dece
 • Vađenje i popravke mlečnih zuba
 • Edukacije o pravilnoj oralnoj higijeni
 • Zalivanje fisura

Najčešće bolesti zuba kod dece 

 1. Karijes
 2. Parodontitis (upala desni)
 3. Pulpitis (upala pulpe zuba)
 4. Apsces (zubna infekcija)
 5. Ekstrakcija (uklanjanje zuba)
 6. Hipoplazija (nedovoljno razvijen zub)
 1. Karijes je oblik zubnog oboljenja koje nastaje usled stvaranja kiselih bakterija u ustima. Bakterije se hrane šećerom i stvaraju kiseline koje oštećuju zubnu hrskavicu. Kao rezultat toga, zubi postaju oštećeni i počinje stvaranje rupa u zubima. Ako se karijes ne leči, on može dovesti do bolova u ustima, gubitka zuba i drugih problema.
 2. Parodontitis kod dece je stanje zapaljenja desni i mekog tkiva usta koje može dovesti do uništavanja zuba i kosti oko njih. Može biti rezultat bakterijske infekcije, ali može biti i posledica neadekvatnog čišćenja zuba. Simptomi parodontitisa kod dece uključuju bol u ustima, crvenilo desni, ispadanje zuba, otečene desni ili krvarenje desni. Stomatolog može propisati antibiotike za lečenje infekcije, a preporučuje se i čišćenje zuba kako bi se sprečilo ponavljanje infekcije. Ako se parodontitis ne leči, može dovesti do gubitka zuba, pa čak i do gubitka kosti oko zuba.
 3. Pulpitis je upala pulpe zuba kod dece, koja može da uzrokuje ozbiljne probleme sa zubima. Obično se to dešava kada je zub izložen bakterijama koje ulaze u zub i napadaju pulpu, ili kada se zub ošteti ili izloži naglim promenama temperature. Simptomi pulpitisa uključuju bol u zubu, crvenilo i oticanje. U nekim slučajevima, može da se pojavi i crvenilo i oticanje usne duplje. Ako se ne leči, upala može da se proširi i na kost oko zuba. Da bi se sprečila oštećenja kosti i zuba, potrebno je da se leči što pre. U najranijoj fazi, dečiji zubi mogu da se leče neinvazivnim metodama poput antibiotskih terapija i desenzibilizacije. U naprednim slučajevima, možda će biti potrebna pulpetomija ili pulpaektomija, gde se pulpa zuba uklanja.
 4. Apsces je zubna infekcija koja se obično javlja kada bakterije ulaze u zub ili desni. To izaziva upalu i pojavu čepa ili pojavu gnojnog mesta. Apsces se može pojaviti u desnima, u zubu ili između zuba i desni. Simptomi Apscesa obično uključuju bol, crvenilo i otok u oblasti zuba a leči se uklanjanjem čepa i antibioticima koje Vam stomatolog prepiše. 
 5. Vađenje zuba (ekstrakcija) je intervencija kojom zub odstranjujemo iz svog ležišta u viličnoj kosti. 
 6. Hipoplazija je stanje u kojem zub nije potpuno razvijen. To znači drugačiju boju zuba, kao i smanjenu debljinu i čvrstoću zuba. Takođe, može se desiti ​​formiranje neravnih površina I pukotina. Hipoplazija se može pojaviti na bilo kojoj vrsti zuba, ali je najčešća na prednjim zubima. U nekim slučajevima, zubi sa hipoplazijom mogu biti skloniji karijesu i trajnim oštećenjima zbog njihove slabije čvrstoće i oblika. Može se izlečiti zamenom zuba.

FAQ

Hajde da odgovorimo na najčešća vaša pitanja.

Koji je postupak zalivanja fisura?2023-03-22T13:12:51+00:00

Zalivanje fisura je potpuno bezbolna intervencija kod koje se grizna površina zuba premazuje specijalnim materijalom. Prvo se radi potpuno čišćenje zuba koji se zaliva a zatim se zub tretira kiselinom. Pod dejstvom kiseline glatka površina zuba se pretvara u hrapavu i to omogućava vezivanje zalivača koji se nanosi na zub. Zalivanjem fisura smanjuje se rizik od karijesa. Ceo postupak traje petnaestak minuta i nakon završetka tretmana moguće je odmah konzumirati hranu i piće.

Kako održavati dečije zube da budu zdravi?2023-03-22T13:12:29+00:00
 1. Pravovremeno pranje zuba: Najvažnije je da deca peru svoje zube dva puta dnevno, ujutru i naveče, sa četkicom odgovarajuće veličine i korišćenjem paste za zube za decu.
 2. Redovne posete stomatologu: Preporučuje se da se deca vode na pregled kod svog stomatologa najmanje dva puta godišnje kako bi se izbegle moguće komplikacije.
 3. Ishrana: Važno je da deca unose dovoljno vitamina i minerala.
Kada bi trebalo odvesti dete prvi put kod zubara?2023-03-22T13:12:00+00:00

Preporučuje se da se dete vodi kod zubara kada se pojave prvi zubi, u periodu od 12 do 18 meseci. U tom trenutku zubar će obaviti pregled i pružiti potrebne informacije o važnosti održavanja dobrog zdravlja zuba. Takođe, zubar će pružiti savete o pravilnom održavanju zuba.

Ne propuste promocije i savete.
Budite prvi da saznate.