Mostovi za zube

Mostovi za zube

Mostovi za zube

Mostovi za zube

Mostovi za zube2023-04-20T06:49:19+00:00

Šta je zubni most?

Veliki broj ljudi je iz nekog razloga izgubio jedan ili više zuba. Postoje razni načini da se nadoknade zubi koji nedostaju a jedan od načina je izrada zubnih mostova. Zubni most je lažni zub koji se na svom položaju drži pomoću nosača na obe strane praznine i ovakva konstrukcija je vezana u jednu celinu. Zubni nosači mosta moraju biti dovoljno jaki da preuzmu na sebe silu žvakanja samih sebe kao i zuba koji nedostaju.

Vrste zubnih mostova

Postoje četiri glavne vrste zubnih mostova:

  • Tradicionalni
  • Konzolni
  • Merilend
  • Podržani implantatom

Tradicionalni zubni most

Kod tradicionalnih zubnih mostova od stomatologa se zahteva da ukloni deo gleđi sa susednih zdravih zuba i na taj način vam se menjaju inače netaknuti zubi. To je neophodno jer je restauracija podržana krunicom sa obe strane.

Merilend zubni most

Merilend mostovi se sastoje od protetskog zuba sa tankim metalnim „krilima“ sa obe strane i ova krila su vezana za zadnji deo susednih zuba. Na taj način se eliminiše bilo kakva potreba za bušenjem prirodne gleđi zuba. Krila su pričvršćena pomoću kompozitne smole koja se stvrdnjava pod posebnim svetlom i tako se stvara trajni zubni most.

Uz pravilno održavanje i redovnu oralnu higijenu konačni proizvod je čvrst i može trajati i do 10 godina.

Tradicionalni i Merilend most možete koristiti samo ako imate prirodni zub sa svake strane praznine, uzrokovane nedostajućim zubom ili zubima.

Konzolni zubni most

Konzolni zubni most se drži zubnom krunom koja je cementirana samo na jedan zub što znači da Vam je potreban samo jedan prirodni zub pored zuba koji nedostaje. Ova vrsta zubnog mosta se najčešće koristi kada Vam nedostaje zub u prednjem delu usta zbog velike sile koju moraju da izdrže zubi prilikom žvakanja.

Zubni most podržan implantom

Kao što i samo ime govori, mostovi na impantatima koriste zubne implante od krunica i okvira. Jedan impantat se postavlja hirurški za svaki nedostajući zub a ti implantati drže most na poziciji. Implantom podržan most zahteva dve operacije: jedna za ugradnju implantata a druga operacija za postavljanje mosta.

Za ovaj postupak je potrebno nekoliko meseci da bi se sve završilo.

FAQ

Hajde da odgovorimo na najčešća vaša pitanja.

Kako se prave mostovi za zube?2022-11-18T08:32:04+00:00

Za zubni most je neophodno uzimanje otiska kako bi se on napravio baš po Vašoj meri.

Koliko traje zubni most?2022-11-18T08:31:35+00:00

Zavisno od vrste zubnog mosta koji Vam je ugrađen, on može da traje jako dugo. Veoma je važna redovna poseta stomatologu, na svkih šest meseci, i pravilno održavanje higijene usta.

Ako Vaš zubni most nose zubni imlantati, onda on može da traje do kraja života.

Da li je zubni most isto što i zubni implantat?2022-11-18T08:31:05+00:00

Zubni most zamenjuje jedan ili nekoliko zuba a implantati mogu zameniti po jedan zub. Takođe, implantati služe i kao nosači za zubni most.

Zašto Vam je potreban zubni most?2022-11-18T08:29:17+00:00

Zub koji nedostaje može da predstavlja problem jer se stvara praznina u zubnom nizu. U takvim situacijama obližnji zubi mogu da se iskrive ili pomere kako bi popunili prazan prostor.Takvo pomeranje dalje vodi ka nepravilnom zagrižaju, kao i redukovanju kosti, što za posledicu može imati i bolove i oštećenje zuba.

Ne propuste promocije i savete.
Budite prvi da saznate.