Terapija zubnog karijesa

Terapija zubnog karijesa

Terapija zubnog karijesa

Terapija zubnog karijesa

Terapija zubnog karijesa2023-04-20T06:51:07+00:00

Terapija zubnog karijesa

Karijes je stanje u kojem se bakterije u ustima hrane šećerima i ostacima hrane i stvaraju kiselinu koja postepeno razgrađuje tvrdu spoljašnju površinu zuba (zubnu gleđ) i mekši unutrašnji sloj zuba (dentin). Najčešći tretman za karijes je uklanjanje kvarnog dela zuba i popunjavanje nastale rupe materijalom kao što je amalgam (crna plomba) ili kompozit (bela plomba). U naprednijim slučajevima može biti neophodna terapija kanala korena i/ili terapija postavljanja zubne krunice.

Postoji nekoliko vrsta terapije za lečenje karijesa, a koja će se koristiti zavisi od težine karijesa tj. od toga koliko je karijes razorio zub-zubno tkivo.

  • Zubna plomba: Ako je karijes još uvek u ranoj fazi i nije prodro duboko u zub, stomatolog može ukloniti oštećeno mesto i ispuniti ga zubnom plombom. Plombiranje se obično vrši ako je oštećenje zuba manje i karijes nije prodro do nerva.
  • Lečenje kanala korena: Ako je karijes prodro do nerva zuba, stomatolog može da izvrši lečenje kanala korena da bi sačuvao zub. Stomatolog uklanja inficirano tkivo iz kanala korena zuba, dezinfikuje ih i puni materijalom za punjenje kanala korena (gutaperkom I pastom).
  • Zubna krunica– Krunica je protetska nadoknada (tanka kapica) koja se postavlja preko postojećeg zuba kako bi se obnovila funkcija i izgled zuba i na taj način imitira oblik, boju i veličinu zuba. Zubna krunica se postavlja kada je karijes bas dosta ostetio zub, kao i kada karijes dovede do toga da treba da se radi terapija lečenja kanala korena. Nakon toga se stavlja krunica kao način restauracije zuba i njena svrha je da se povrati izgubljena funkcija zuba. Zubne krunice koje se koriste u savremenoj stomatologiji mogu biti keramičke i metalokeramičke.
  • Ekstrakcija: Kada je karijes toliko uznapredovao da se zub ne može spasiti, stomatolog će preporučiti vađenje zuba.

Zato, ako primetite bilo kakve simptome kao što su bol u zubima (zubu) ili osetljivost na toplotu, hladnoću ili slatko, obratite se svom stomatologu što je pre moguće jer to znači da već imate prisutan karijes na zubu.

Koje su moguće komplikacije zubnog karijesa?

Karijes može dovesti do nekoliko mogućih komplikacija, uključujući sledeće:

  • Infekcija pulpe zuba – karijes može da prodre do unutrašnjeg dela zuba koji sadrži nerve i krvne sudove (pulpe) i izazove infekciju. Ovo može izazvati jak bol, otok, osetljivost na toplotu ili hladnoću i druge neprijatne simptome.
  • Apsces – ako se infekcija pulpe ne leči, bakterije mogu da prodru u koren zuba i izazovu apsces (nakupljanje gnoja) u tkivima oko zuba. Apsces može izazvati oticanje lica, jak bol i groznicu.
  • Oštećenje zuba – ako se karijes ne leči, može doći do ekstenzivnog karijesa. To može dovesti do lomljenja zuba ili čak do potpunog gubitka zuba.
  • Loš zadah – karijes može dovesti do lošeg zadaha jer bakterije u ustima mogu stvoriti gasove koji uzrokuju loš zadah.
  • Problemi sa žvakanjem i gutanjem – karijes može otežati žvakanje i gutanje hrane, što može dovesti do problema sa ishranom.

Komplikacije terapije karijesa mogu uključivati osetljivost na temperaturu ili pritisak, infekciju i, u retkim slučajevima, neuspeh plombe ili restauracije. Sve ove komplikacije karijesa mogu se izbeći redovnim posetama stomatologu i održavanjem oralne higijene kod kuće uključujući pranje zuba najmanje dva puta dnevno četkicom i korišćenje konca za zube ili interdentalne četkice.

FAQ

Hajde da odgovorimo na najčešća vaša pitanja.

Kako terapija karijesa poboljšava oralno zdravlje?2023-03-22T13:36:46+00:00

Terapija karijesa može pomoći u sprečavanju daljeg propadanja zuba, povratku snage i izgleda zuba i omogućavaju zubu da nastavi normalno funkcionisanje u usnoj duplji.

Koje vrste terapije karijesa su dostupne?2023-03-22T12:39:43+00:00

Dostupne vrste terapija karijesa zavise od obima karijesa, ali obično uključuju tretmane kao što su plombe, lečenje kanala korena i zubne krunice.

Da li je lečenje karijesa bolno?2023-03-22T12:40:14+00:00

Lečenje karijesa može biti neprijatno, ali ne bi trebalo da bude preterano bolno. U većini slučajeva, pacijenti će doživeti određeni stepen nelagodnosti, ali bol se može kontrolisati anestezijom. U zavisnosti od veličine kaviteta, možda će biti potrebno ubrizgati anestetik za desenzibilizaciju nerva u zubu.

Za manje karijesne lezije mogu se primeniti tehnike bez injekcija anestetika, kao što je primena gela za desenzibilizaciju zuba ili korišćenje laserske tehnologije za uklanjanje karijesa, što može smanjiti potrebu za anestezijom.

Ne propuste promocije i savete.
Budite prvi da saznate.